Jadual Cuti Kakitangan Kerajaan 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,



Kita kembali lagi dengan jadual cuti umum dan negeri bagi tahun 2017. Sambil layan bola MU vs MCity ni. Memang best game ni. buku bertemu ruas.

Banyak jugak yang search pasal cuti untuk tahun depan ni. Maklumlah AirAsia tengah buat sale sekarang ni kan. So ramai la yang bercadang nak ambil cuti makan angin.

Macam mana pun kena hati-hati sebab ada yang bagi info salah. Ada yang aku cek info cuti yang dia bagi tak sama dengan yang rasmi punya.



Berikut adalah senarai cuti umum dan negeri untuk tahun 2017. Jangan takut aku dah double check dengan yang rasmi supaya tiada kekeliruan. Kalau ada salah kan Zlatan sebab aku tak boleh fokus haha.



TarikhHariCuti UmumNegeri
1 JANAhad. Tahun Baru 2017Kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis dan Terengganu
14 JANSabtuHari Keputeraan YDB Negeri SembilanNegeri Sembilan
15 JANAhadHari Keputeraan Sultan KedahKedah
28 JANSabtu
Tahun Baru China (Chinese New Year)

Seluruh negara
29 JANAhad
1 FEBRabuHari Wilayah PersekutuanKuala Lumpur, Labuan dan, Putrajaya
9 FEBKhamisHari ThaipusamKedah, Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Pulau Pinang dan Selangor
4 MACSabtuHari Ulang Tahun Pertabalan Sultan TerengganuTerengganu
23 MACKhamisHari Keputeraan Sultan JohorJohor
14 APRJumaatGood FridaySabah dan Sarawak
15 APRSabtuHari Perisytiharan Melaka Bandaraya BersejarahMelaka
24 APRIsninIsrak dan MikrajKedah, Perlis dan Negeri Sembilan
26 APRRabuHari Keputeraan Sultan TerengganuTerengganu
1 MEIIsninHari PekerjaSeluruh negara
7 MEIAhadHari HolPahang
10 MEIRabuHari WesakSeluruh negara
17 MEIRabuHari Keputeraan Raja PerlisPerlis
27 MEISabtuAwal RamadanJohor, Kedah dan Melaka
30 & 31 MEISelasa & RabuPesta Kaamatan (Pesta Menuai)Sabah dan Labuan
1 & 2 JUNKhamis & JumaatPerayaan Hari Gawai DayakSarawak
9 SEPSabtuHari Keputeraan YDP AgongSeluruh negara
12 JUNIsninHari Nuzul Al-QuranKuala Lumpur, Labuan, Putrajaya, Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor dan Terengganu
25 & 26 JUNAhad & IsninHari Raya Puasa*Seluruh negara
7 JULJumaatHari Ulang Tahun Perisytiharan Tapak Warisan DuniaPulau Pinang
8 JULSabtuHari Jadi YDP Pulau PinangPulau Pinang
22 JULSabtuSarawak DaySarawak
31 OGOSKhamisHari KebangsaanSeluruh negara
1 SEPTJumaatHari Raya Qurban*Seluruh negara
2 SEPTSabtuHari Raya Qurban (Hari Kedua)Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu
9 SEPTSabtuHari Jadi YDP SarawakSarawak
16 SEPTSabtuHari MalaysiaSeluruh negara
22 SEPTJumaatAwal Muharram (Maal Hijrah)Seluruh negara
7 OKTSabtuHari Jadi YDP SabahSabah
13 OKTJumaatHari Jadi YDP MelakaMelaka
18 OKTRabuHari Deepavali*Kecuali Sarawak dan Labuan
24 OKTSelasaHari Keputeraan Sultan PahangPahang
26 OKTKhamisHari Hol Almarhum Sultan IskandarJohor
3 NOVJumaatHari Keputeraan Sultan PerakPerak
11 & 12 NOVSabtu & AhadHari Keputeraan Sultan KelantanKelantan
1 DISJumaatHari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. (Maulidur Rasul)Seluruh negara
11 DISIsninHari Keputeraan Sultan SelangorSelangor
25 DISIsninHari KrismasSeluruh negara









HARI KELEPASAN UMUM


HARI KELEPASAN NEGERI

* TERTAKLUK KEPADA PERUBAHAN


  Update : 

9 SEPSabtuHari Keputeraan YDP AgongSeluruh negara

Cuti Panjang untuk tahun 2017

 Untuk tahun 2017, tak banyak cuti terkepit yang boleh diambil untuk dapat cuti panjang.
Untuk cuti bulan Januari dan Februari, kita gabungkan cuti Raya Cina dan Hari Wilayah. So kita boleh dapat 5 hari plus cuti apply cuti pada Selasa 31 Jan.

Satu lagi 2 cuti yang boleh digabungkan ialah pada Cuti Kebangsaan dan Hari Raya Haji.
Kepada yang ingin merancang kenduri kawin dan tunang boleh lah pilih masa yang sesuai.

Jangan pilih time cuti panjang pulak, biasa orang nak bercuti. pilih cuti yang 3 hari  dan time cuti sekolah. Memang cunlah tu. Semoga majlis anda berjalan lancar.

Jangan lupa buat perancangan untuk cuti-cuti Malaysia. Kalau nak jalan ke Pulau Langkawi boleh buat search hotel di sini Hotels in Langkawi.


JAN

Tahun Baru 2016
SABTUAHADISNIN

123


JAN

Tahun Baru Cina & Hari Wilayah
SABTUAHADISNINSELASARABU
282930311

FEB










FEBThaipusamKHAMISJUMAATSABTU AHAD


9101112

MAY

Hari Buruh
SABTUAHADISNIN

29301


JUNE

Hari Raya Puasa*
SABTU AHADISNINSELASA
24252627

OGOS

Hari Kebangsaan & Hari Raya Haji
KHAMISJUMAATSABTUAHAD
31123

SEPT






SEPT

Awal Muharram
KHAMISJUMAATSABTUAHAD
21222324

DEC

Maulidur Rasul
JUMAATSABTUAHAD

123


DEC

Hari Krismas
SABTUAHADISNIN

232425


Dapatkan update terkini dari saya terus ke email anda:

0 Response to " Jadual Cuti Kakitangan Kerajaan 2017"

Catat Ulasan

Sila komen jangan malu-malu. Saya sedia mendengar