Damia dan Project Science 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Hari ni nak share sedikit tentang projek sains sekolah damia. Projek Sains dia memang setiap tahun ada. Masa 2nd grade optional nak buat ke tak nak. Bila dah 3rd grade wajib. 

Nov lepas dah ada satu kena buat. Aku cadangkan buat yang mudah je. Tarik ketulan ais dengan benang dan garam dalam cawan. Ingat dah takde dah untuk tahun ni, rupanya ada lagi.

So kali ini Damia yang pilih sendiri tajuk. Dia pilih untuk kaji Bread Molding. So papanya la yang kena buatkan. Susun semua Objective, hypothesis dan Conclusion bagai.


roti eksperimen. 

Aku suruh dia taip dulu apa yang patut lepas tu baru aku susun tampal dekat trifold board.


Seronok nak submit science project nya.

Banyak je, projek sains yang boleh dirujuk di internet. Cikgu pun bagi link untuk cari idea buat projek sains ni.

http://www.freesciencefairproject.com, https://sciencebob.com/, http://www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project_ideas.shtml,
http://www.sciencefair-projects.org/, http://www.education.com/science-fair/


Sains projek ni bagus untuk budak-budak membuka minda dan mengkaji sendiri apa yang mereka nak tahu. Sistem pemarkahan juga berbeza untuk tidak memberi tekanan kepada pelajar.

Untuk marking di report card.
  •  CD - Consistently Displayed
  • P - Development/Progressing
  • N - Not Yet Evidence

Untuk comment di report card dia orang guna simbol
+  untuk Show Strength, 
P untuk participate dan 
simbol / untuk More Participation Needed.





Dapatkan update terkini dari saya terus ke email anda:

0 Response to "Damia dan Project Science 2017"

Catat Ulasan

Sila komen jangan malu-malu. Saya sedia mendengar