Jadual Cuti Kakitangan Kerajaan 2018

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,




Diam tak diam, nak masuk dah tahun 2018. Saya berharap impian dan azam anda untuk tahun ini tercapai. Jika belum lagi, usaha lagi untuk tahun hadapan. InsyaAllah dengan sabar dan usaha segala azam anda suatu hari nanti akan tercapai.

Perkongsian untuk kali ini adalah Jadual Cuti Kakitangan Kerajaan 2018. Ini memang entri kesukaan saya yang memang tidak pernah miss sejak berada di Turki. Sebab bila dah tahu bila cuti panjang senang sikit nak plan cuti, majlis bertunang dan kahwin kan.

Tahun 2018 di harap tiada perubahan cuti di saat akhir, sebab tahun 2017 ada perubahan untuk Hari Keputeraan YDP Agong dan Awal Muharram.

Untuk download Hari Kelepasan Am dan Negeri yang rasmi boleh download di bawah:


BulanTarikhHariCuti UmumNegeri
JANUARI
1 JANIsninTahun Baru 2018Kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis dan Terengganu
14 JANAhadHari Keputeraan YDB Negeri SembilanNegeri Sembilan
21 JANAhadHari Keputeraan Sultan KedahKedah
31 JANRabuHari ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Pulau Pinang dan Selangor
FEBUARI
1 FEBKhamisHari Wilayah PersekutuanKuala Lumpur, Labuan dan, Putrajaya
16 FEBJumaatTahun Baru CinaSeluruh negara
17 FEBSabtuTahun Baru Cina (Hari Kedua)Kecuali Kelantan dan Terengganu
MAC
4 MACAhadHari Ulang Tahun Pertabalan Sultan TerengganuTerengganu
23 MACJumaatHari Keputeraan Sultan JohorJohor
30 MACJumaatGood FridaySabah dan Sarawak
APRIL
14 APRSabtuIsrak dan MikrajKedah, Negeri Sembilan dan Perlis
15 APRAhadHari Perisytiharan Melaka Bandaraya BersejarahMelaka
26 APRKhamisHari Keputeraan Sultan TerengganuTerengganu
MEI
1 MEISelasaHari PekerjaSeluruh negara
7 MEIIsninHari HolPahang
17 MEIKhamisHari Keputeraan Raja PerlisPerlis
17 MEIKhamisAwal Ramadan*Johor, Kedah dan Melaka
29 MEISelasaHari WesakSeluruh negara
30 & 31 MEIRabu & KhamisPesta Kaamatan (Pesta Menuai)Sabah dan Labuan
JUNE
1 & 2 JUNJumaat & SabtuPerayaan Hari Gawai DayakSarawak
2 JUNSabtuHari Nuzul Al-QuranKuala Lumpur, Labuan, Putrajaya, Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor dan Terengganu
15 & 16 JUNJumaat & SabtuHari Raya Puasa*Seluruh negara
JULAI
7 JULSabtuHari Ulang Tahun Perisytiharan Tapak Warisan DuniaPulau Pinang
14 JULSabtuHari Jadi YDP Pulau PinangPulau Pinang
22 JULAhadHari Kemerdekaan SarawakSarawak
OGOS
22 OGOSRabuHari Raya Qurban*Seluruh negara
23 OGOSKhamisHari Raya Qurban (Hari Kedua)Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu
31 OGOSJumaatHari KebangsaanSeluruh negara
SEPTEMBER
9 SEPTAhadHari Keputeraan YDP AgongSeluruh negara
9 SEPTAhadHari Jadi YDP SarawakSarawak
11 SEPTSelasaAwal Muharram (Maal Hijrah)Seluruh negara
16 SEPTAhadHari MalaysiaSeluruh negara
OKTOBER
6 OKTSabtuHari Jadi YDP SabahSabah
12 OKTJumaatHari Jadi YDP MelakaMelaka
15 OKTIsninHari Hol Almarhum Sultan IskandarJohor
24 OKTRabuHari Keputeraan Sultan PahangPahang
NOVEMBER
2 NOVJumaatHari Keputeraan Sultan PerakPerak
6 NOVSelasaHari Deepavali*Kecuali Sarawak
11 & 12 NOVAhad & IsninHari Keputeraan Sultan KelantanKelantan
20 NOVSelasaHari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. (Maulidur Rasul)Seluruh negara
DECEMBER
11 DISSelasaHari Keputeraan Sultan SelangorSelangor
25 DISSelasaHari KrismasSeluruh negara
HARI KELEPASAN UMUM
HARI KELEPASAN NEGERI
*
TERTAKLUK KEPADA PERUBAHAN

Cuti Panjang 2018

Untuk tahun 2018, cuti paling banyak pada Ogos dan September. Raya Puasa pada tahun 2018 jatuh pada tengah bulan June. So puasa tahun ni di Turki agak nyaman sedikit berbanding tahun lepas. Bulan June baru nak start Summer. 

Ada 6 kali cuti yang jatuh pada hari Selasa. So boleh mintak annual leave untuk hari Isnin dan boleh dapat 4 hari cuti.

Cuti Raya Haji 2018 jatuh pada Rabu dan Khamis pada minggu terakhir Ogos, so kita boleh dapat 5 hari cuti dengan mengambil cuti pada hari Jumaat.

JAN
Tahun Baru 2018
SABTUAHADISNIN
30
311
FEB
Tahun Baru Cina
JUMAATSABTUAHAD
161718
APR/MAY
Hari Buruh
SABTUAHADISNINSELASA
2829301
Hari Wesak26272829
JUNE
Hari Raya Puasa*
JUMAATSABTU AHAD
151617
OGOS
Hari Raya Haji*
RABUKHAMISJUMAATSABTUAHAD
2223242526
Hari Kebangsan
JUMAATSABTU AHAD
3112
SEPT
Hari Keputeraan YDP Agong
SABTUAHADISNINSELASA
8
9
10
11
Awal Muharram
Hari Malaysia151617
NOV
Deepavali
SABTUAHADISNINSELASA
3456
Maulidur Rasul17181920
DEC
Hari Krismas
SABTUAHADISNINSELASA
22232425
* tertakluk kepada perubahan
Mohon Cuti

Jom Bercuti

Rancang majlis dan cuti anda pada tahun 2018 dengan sebaik-baiknya. Kalau hendak mula kumpul duit pun sudah boleh mula dari sekarang. Yang paling senang main kutu pun boleh kumpul duit untuk buat simpanan.

Jika ingin mencari homestay atau hotel dalam merancang percutian anda. Sila layari website  BOOKING.com. Di sini anda boleh dapat membuat perbandingan senarai hotel di lokasi percutian anda.

Anda boleh baca testimoni dan feedback penyewa terhadap kualiti, layanan sesuatu hotel tersebut. Ini sangatlah penting. Kadang-kadang kita tengok gamba memang menarik, tetapi bila datang. Indah khabar dari rupa.

Lokasi juga penting, jika anda ingin bercuti luar negara kerana biasanya kita ingin dekat dengan stesen keretapi, tren atau kawasan yang selamat.

Dengan Booking.com  juga anda boleh cari hotel yang tidak mengecas kad kredit anda semasa membuat tempahan tetapi bayaran boleh dibuat semasa check in. 



Dapatkan update terkini dari saya terus ke email anda:

0 Response to "Jadual Cuti Kakitangan Kerajaan 2018"

Catat Ulasan

Sila komen jangan malu-malu. Saya sedia mendengar