-->

Beraya di Rumah Mentua..

"Raya tahun ni, damia raya di Kampar dulu yerkk"
"Nak duit raya tauu"

Hehehe..raya puasa tahun ini akan mencatatkan sejarah kerana buat pertama kalinya dalam 29 thn ini, aku akan beraya di rumah mentua di Kampar Perak. Mula-mula aku rasa takder apa, tapi bila layan lagu raya terasa plak syahdunya di pagi raya nanti.

Sempat jugak lah aku share pengalaman dengan member yang akan beraya di rumah mentua buat kali kedua. Dia cakap ko akan rasa macam mana isteri ko rasa dulu. Hehe, lepas mendirikan rumah tangga..aku raya di kampung aku dulu, wife aku memang sedih lah sebab dia pun first time.Dah lah carik lemang nak makan takder hahaha. Balik je kampar makan tak hingatt.

Kalau di Johor, 2 3 hari sebelum raya..aku akan di tugaskan untuk menganyam ketupat dengan daun kelapa. Skill anyam ketupat diwariskan oleh ayahnda aku masa aku 16 tahun. Adik-adik yang lain tak berjaya diwariskan. So hanya ayahnda dan aku lah yang akan menganyam dan isi ketupat dengan beras sebelum direbus selama 5 jam..lama ooo

Tapi orang sekarang suka masak ketupat segera..aku tak berapa suka pasal tak asli hehe. Bonda pula akan masak kueh feveret dia, kueh ros. Orang Perak panggil kueh LOYANG.My bonda punya kueh ros the best in Tangkak, and some say in Johor and Singapore ok heheh. Kerepek Pisang, Kerepek Ubi Pedas (my favorite)...

Walaupun akan syahadu di pagi raya nanti, namun dengan kehadiran Damia buat kali pertama meraikan Hari Raya Aildilfitri. Raya tahun ini pasti lebih bermakna.Tak sabar nak tengok keletah dia dengan baju kurung nanti...



Dapatkan update terkini dari saya terus ke email anda:

9 Responses to "Beraya di Rumah Mentua.."

  1. Awanama5:39 PTG

    alahai ko br kawin la yer... kekekeke...

    p/s:
    bro open la name/url comment so that senang aku nak tinngal komen... x yah gi openid...thx

    BalasPadam
  2. ok dah set dah, bukan apa byk sgt spam tu yang aku malas tuh.

    hehe lebih kurang lah bro. Ada petua nak share ke hehe

    BalasPadam
  3. Awanama1:52 PTG

    tips... be nice, be ringan tulang, be cute... hehehe

    BalasPadam
  4. Damia yang comel. Sdg imagine macam mana la nanti terkedek2 dengan baju kurung.

    Aku pun tak sabar nak tengok Aina anakku tertonggeng2 nanti pakai baju kurung..hehehehe

    Aku raya umah mentua oker jer boss. Tapi jeles tu tetap ade sebab rumah mak aku lagi meriah. Kat Kelantan mana meriah macam Kg Pulau Jawwee..!! hahaha

    BalasPadam
  5. Awanama2:07 PTG

    hahah..Kelantan raya haji kan meriah..

    alah biasa lah first time, dah biasa lain lah tu jerk huk huk

    BalasPadam
  6. Awanama1:48 PTG

    kuang kuang haaaa rasakan!
    ekekekke... x per lan
    adil dan saksama
    jgn sedey2 la...
    raya mana2 pun sama saja
    yang penting kena pandai hidup kan suasana..
    dan pandai mengisi ruang kegembiraan tu
    SELAMAT HARI RAYA BRO... huhuhu


    p/s: ct beraya di umah sendiri thn ni.. sila jgn jeles yek! :P

    BalasPadam
  7. @ ct - alah cakap mmg lah sng huk huk. bak kata pepatah jawa - berat mata memandang masam lagi asam jawa yg di telan huk huk

    oo selamat ye balik kuantann

    BalasPadam
  8. Wow! Comelnya baby awak! So bila balik kampung??? Ada extra holiday kah???
    Wish u happy berbuka puasa!

    BalasPadam
  9. hi horny- u speak malay very well..thanks bro. U shud get maried faster lah hehe

    holiday off course one week

    BalasPadam

Sila komen jangan malu-malu. Saya sedia mendengar