-->

Damia on CALL


Salam semua,




Pejam celik pejam celik dah setahun dah anak dara aku tuh. Dari berat 2.6 kg masa lahir sampai lah 7.6 kg bila setahun. Dari botak licin kena cukur sampai lah rambut ikal ikal halus. Dari coklat gelap ke cerah sket warna kulitnya. Macam tak caya jer :). Aku dan isteri tetap bersyukur walaupun Damia masih tak boleh berjalan sendiri dan takder gigi lagi. Janji sihat dan aktif. Sekarang dia dah pandai ba bai, kiss and amin/salam cium tangan.


2 hari sebelum umur dia genap setahun, Damia meragam dan tak nak makan. Aku terpaksa mengambil cuti kerana risau Damia nampak lemah walaupun cuba untuk bermain. Bila bawak ke klinik an nnur, doktor kata dia tak demam teruk cuma ingin dimanja.Bercapuk la dengan aku sepanjang hari. Nak hantar ke Nursery tak sampai hati.

Badan dia lemah sebab tak nak makan. Setelah bagi makan ubat demam dan selsema, setelah tido yang cukup baru lah dia aktif kembali. Besoknya,sabtu 8/11, pukul 5 dia dah bangun cergas dan aktif. So wife aku terpaksa layankan. Belon dan bola menjadi mangsa. haha. Pukul 6, aku plak sambung main main dengan dia. Main baling-baling bola, anak punya pasal. Janji dia cergas, pukul baper pun tak kisah. Bila tengok dia lemah hari tuh risau aku, ingat kan nak tumbuh gigi takder plak.

Sabtu bila dia dah sihat baru lah kami bawak dia jalan-jalan, cari pasal. Dari Sri Kembangan, Damansara Damai, Sungai Buloh ke Puncak Alam. Macam-macam aktiviti kami di hujung minggu.Aku memang boring kalau duduk rumah and tido je di hujung minggu. Biasanya aku akan bawak jalan-jalan pergi ke rumah kakak ipar atau kawan-kawan tak pun balik kampung, syiok ooo

Ahad lepas kami sambut PRA-harijadi Damia di Cheras.Kami tahu ramai yang ingat kami tak jemput hehe. Sampai ada yang kata "Sampai hati yaya tak jemput "..hehe. Kami tahu Damia memang ramai yang sayang hehe. Itu lah sebabnya kami postpone ke bulan depan ok. Apabila confirm nanti tarikhnya kami akan jemput semua tau. Jangan lah kecik-kecik hati, ok. Tungguuu..:)x

Selepas majlis ringkas kami ke Kenduri kahwin di Sri Gombak untuk menghadiri majlis sahabat PS2/satu sekolah/satu UiTM Khairul Nizam Kesera. Tarikh sama sempena Damia umur setahun. Hujan lebat tanda rahmat , hehe. Semoga dimurahkan rezeki dan bahagia ke anak cucu yer abg kelo.


Ok, sebelum berpisah terimalah bingkisan video buat mereka yang rindu kat Damia. Damia sedang action telepon papanya hehe. Luv u Damia syggg..



Dapatkan update terkini dari saya terus ke email anda:

15 Responses to "Damia on CALL"

  1. siap ade PRA-hari jadi tuh! hebat aaa...pasnieh sha pon nak mintak ngan parents...:P

    BalasPadam
  2. Happy bestday Damia dair Bear, Diah and Pasha!

    BalasPadam
  3. sha,
    ai dahbesar pun nak suh parenst lagi ke ish ish,,,

    wat lah sendiri 8 kali pun tak per haha

    shaxx,
    thanks papa bear,bila nak bawak pasha lagik..windu sama pasha hehe

    BalasPadam
  4. wah pre-bday???
    hebat la damia...
    tapi sbnrnya masa bdau party damia nti mama&papa dia yg lebeh2....
    hehehe...

    BalasPadam
  5. Tanpa Nama7:15 PTG

    Damia tipon sape tu... Tipon pashah ek, marah sebab tak datang bday pashah... hehehe...

    Latest blog Emulate XO daripada PC

    BalasPadam
  6. @ celoteh comel

    haha biasa lah, kata blogger tegar hehe

    @ 19zim
    damia sdg buat wave/signal testing hehe. impian papanya mungkin akan dismabung oleh damia hehe

    BalasPadam
  7. salam! lan, thanks visit blog aku..
    baru balik dari melaka ptg tadi..
    thanks jugak sebab get well wish ngko..
    sementara ni aku jadi raja dalam rumah..tak buat kerja.. nak tunggu sembuh..hehe..

    azmalnor,
    lamje.blogspot.com

    BalasPadam
  8. haha dah bulat lah ko skrg hehe.dah smebuh nanti singgah lah umah kat putrajaya

    BalasPadam
  9. alhamdulillah..damia dh setahun..semoga panjang umur dan cepat besar...leh main dgn adam

    BalasPadam
  10. hoho..comel anak kau bro..

    BalasPadam
  11. mana gigi damia??? malu nak kuar ker hehehe...

    pandai ckp tepon ekk...
    semoga membesar bagai johan!

    BalasPadam
  12. thanks imz,richie n kak ida..

    moga damia membesar bagai johan hehe

    BalasPadam
  13. akum bro!
    Ai..Nampaknya Sara lagi cepat membesar dr Damia.:)Dah ada 7 btg gigi & bley jalan dah pun genap setahun.
    Dia lahir 3.2kg, timbang 16.11 ari tuh dah 10.5kg! Wah..anak aku gemuk ker?? X gemuk,chubby sket arrrr...
    Aku pun wat pre-besday bash kat sara.ajar nak tiup lilin jer.1st besday bash Sara last week ler.tgk la foto Sara nih...
    http://annafarha15.fotopages.com/

    hepy besday damia!!!!!

    BalasPadam
  14. p/s: utk blog yr wife ~ Camna nak bg anak gemuk~Paste la kat dia
    Aku send tapi x dpt....

    hi!
    Sy kawan lankapo...
    Damia kalu dah stahun 7.6kg mean kurang zat tau.hati2!Baby x baguih sgt kurus2 mcm kita nih.xkut la effect kat laen plak.Cuba check kat graf tumbesaran baby.u bf + bg susu formula gak ker. Bg susu apa.kalu Sara i bg susu formula sepenuhnya dah srang.Susu enfalac A+, enfalac rumusan susulan omega3,6 pun bg.campur.
    Srang ada yg lagi baru dia plus dwiserat.lagi baguih x sembelit.
    Kalau mkn, still i buat bubur.percaya x kalu i bgtau since 4 months until now, i letak buah labu,kurma sebijik,kismis 7 biji,ayam cincang,sawi cincang jer kat Sara.masuk garam sket bg ada rasa.Gula xyah la coz kurma,kismis dah manis!labu bagus utk bg anak cerdik.Hadis nabi nih....Instant food x bg.carrot bley la gak rebus bg emput,bg dia kunyah sendiri since dah ada 7 gigi nih.wah!!

    x brapa elok lg bg nasi sebijik2 lg kat damia.lebih2 lg xdak gigi lg kan.perut muda nih kena jaga.maybe perut dia meragam,tp kita x tau!Sara kalu mkn laksa/laksam x penyek,sure termuntah keluar balik.mean dat perut baby xleh terima benda2 kasar,xleh nak hadam! I ramai anak buah,ramai akak2 so byk info derang bagi. :)

    waktu mkn anak pun kena tetap.bg time bfast,then dia tdo.Bangun bg lagi sampai dia tutup mulut say NO. lunch bagi lagi.tdo lagi...kul 3 camtuh i bg lagi takut dia lapar& bg biskut tiger.
    then kul 6 camtuh bg lagi for dinner.bagi anak makan sambil main br dia mkn banyak.xleh mengadap mkn jer...dia cepat boring! i beli kids play zone kat umah..ala..mcm kat playground tuh.ada buai,gelunsur..semak la sket umah.hehehe.Confirm Damia suka.Ajak kekawan dtg main skali.Biar dia brani kat org dan pandai bersosial sket.xde ler berkepit kat kita jer..

    Sara srang dah masuk stahun berat 10.5kg.X gemuk.Cuba aras sihat paras atas.kalu 10.8kg tahap obesiti aras bawah! hahahahahaha
    srang dia dah pandai jalan,bye2,salam,flying kiss,cium nose,chin,cheek or mana2 org suruh la.berus gigi confirm la dia minat!WAJIB every morning!Tunjuk guna jari telunjuk pun dah tau.Tu paling penting ajar coz nurse tanya biasanya.
    Tp ketara sgt nampak Sara nih advance sket.

    Wah! banyaknya advice sy bagi.Penat dah...bye2 Damia tomei..!!! Makan manyak2 tau,bagi cepat besar!!!

    Mummy Sara;
    http://annafarha15.fotopages.com/

    BalasPadam
  15. atak ana,

    thanks for the advices and wishes..

    Damia lahir 2.6 kg dulu so nurse ckp itu sbb dia kecik. Berat di normal ikut graf tu.

    Gigi dia lambat tumbuh kut hehe, takpe lah janji sihat. Skrg dah kuat minum susu dah.

    BalasPadam

Sila komen jangan malu-malu. Saya sedia mendengar