-->

Tutorial Untuk Link Domain .my dari myNIC ke Blogspot Bahagian 2


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Kita teruskan tutorial kita untuk link domain .my ke blogspot part 2.

Untuk part 2 ni, kita akan gunakan maklumat-maklumat yang kita dapat dari blogspot untuk di isi dalam bahagian Cloudflare, mudah sahaja.

  1. Register dulu dengan Cloudflare
  2. Add website/domain .my anda seperti dibawah. Selepas itu, klik DNS setting untuk masukkan maklumat dari blogspot seperti di tutorial bahagian 1.

3. Masukkan data-data seperti CNAME 1 dan 2, IP address dan Text record seperti di bawah.


4. Selepas itu, klik butang hijau I am done entering my DNS records. Seterusnya anda akan dibawa ke page admin untuk page setting untuk domain anda. klik Continue.

Seterusnya anda akan dipaparkan dengan paparan berikut.


5. Tadaaa!, anda telah berjaya mendapatkan nameserver domain anda untuk diletakkan pula di myNIC nanti.

Ok so far macam mana. mudah tak nak faham. Anda sudah separuh jalan untuk link kan domain .my  anda dengan blogspot.

Kalau ada step yang tak faham, boleh tanya di ruangan komen. 

Maaf kalau muka saya ada di setiap gambar. Bukan gila glamor, untuk elak orang copy paste je gamba tu, penat woo edit hehe. 

Ok kita akan sambung di bahagian ketiga pula, setting nameserver di myNIC. 
myNIC agak tricky sedikit, banyak kerja untuk lakukan satu task simple.

Pastikan anda ada contact code yang diemail pada anda untuk rujukan nanti.

Jumpa di bahagian ke tiga, selamat mencuba.

Klik sini untuk Bahagian Tiga

Dapatkan update terkini dari saya terus ke email anda:

2 Responses to "Tutorial Untuk Link Domain .my dari myNIC ke Blogspot Bahagian 2"

  1. bang..mana bahagian 3?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sini dik
      http://www.lankapo79.com/2014/12/tutorial-untuk-link-domain-my-dari_27.html

      Padam

Sila komen jangan malu-malu. Saya sedia mendengar