-->

Jadual Cuti Kakitangan Kerajaan 2016

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Disebabkan aku ni banyak masa terluang, so aku pun rajin-rajin la menggodek cuti tahun depan. Sebab apa, sebab senang nak plan untuk jalan-jalan Turki. Maklumla Turki ni besau, sebelum ke tempat lain baik kita pusing Turki dulu.

Lagi satu, public transport dia pun terbaik dan murah. Ok, berikut disenaraikan cuti umum dan hari kelepasan negeri di Malaysia. Untuk penjawat awam dan pekerja swasta, perancangan tahun hadapan untuk cuti bawa keluarga makan angin adalah penting. 

TarikhHariCuti UmumNegeri
1 JANJumaatTahun Baru 2016Kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis dan Terengganu
14 JANKhamisHari Keputeraan YDB Negeri SembilanNegeri Sembilan
17 JANAhadHari Keputeraan Sultan KedahKedah
24 JANAhadHari ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Pulau Pinang dan Selangor
1 FEBIsninHari Wilayah PersekutuanKuala Lumpur, Labuan dan, Putrajaya
8 FEBIsninTahun Baru CinaSeluruh negara
9 FEBSelasaTahun Baru Cina (Hari Kedua)Kecuali Kelantan dan Terengganu
4 MACJumaatHari Ulang Tahun Pertabalan Sultan TerengganuTerengganu
25 MACJumaatGood FridaySabah dan Sarawak
15 APRJumaatHari Perisytiharan Melaka Bandaraya BersejarahMelaka
26 APRSelasaHari Keputeraan Sultan TerengganuTerengganu
1 MEIAhadHari PekerjaSeluruh negara
5 MEIKhamisIsrak dan MikrajKedah, Negeri Sembilan dan Perlis
7 MEISabtuHari HolPahang
17 MEISelasaHari Keputeraan Raja PerlisPerlis
21 MEISabtuHari WesakSeluruh negara
30 & 31 MEIIsnin & SelasaPesta Kaamatan (Pesta Menuai)Sabah dan Labuan
1 & 2 JUNRabu & KhamisPerayaan Hari Gawai DayakSarawak
4 JUNSabtuHari Keputeraan YDP AgongSeluruh negara
6 JUNIsninAwal Ramadan*Johor, Kedah dan Melaka
22 JUNRabuHari Nuzul Al-QuranKuala Lumpur, Labuan, Putrajaya, Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor dan Terengganu
6 & 7 JULRabu & KhamisHari Raya Puasa*Seluruh negara
7 JULKhamisHari Ulang Tahun Perisytiharan Tapak Warisan DuniaPulau Pinang
9 JULSabtuHari Jadi YDP Pulau PinangPulau Pinang
31 OGOSRabuHari KebangsaanSeluruh negara
10 SEPTSabtuHari Jadi YDP SarawakSarawak
12 SEPTIsninHari Raya Qurban*Seluruh negara
13 SEPTSelasaHari Raya Qurban (Hari Kedua)Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu
16 SEPTJumaatHari MalaysiaSeluruh negara
1 OKTSabtuHari Jadi YDP SabahSabah
2 OKTAhadAwal Muharram (Maal Hijrah)Seluruh negara
14 OKTJumaatHari Jadi YDP MelakaMelaka
24 OKTIsninHari Keputeraan Sultan PahangPahang
29 OKTSabtuHari Deepavali*Kecuali Sarawak
6 NOVAhadHari Hol Almarhum Sultan IskandarJohor
11 & 12 NOVJumaat & SabtuHari Keputeraan Sultan KelantanKelantan
22 NOVAhadHari Keputeraan Sultan JohorJohor
27 NOVAhadHari Keputeraan Sultan PerakPerak
11 DISAhadHari Keputeraan Sultan SelangorSelangor
12 DISIsninHari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. (Maulidur Rasul)Seluruh negara
25 DISAhadHari KrismasSeluruh negara

Untuk download fail pdf Jadual Hari Kelepasan Am Persekutuan Dan Negeri 2016, sila layari laman web rasmi Bahagian Kabinet, Perlembagaan dan Perhubungan Antara Kerajaan, Jabatan Perdana Menteri.


Cuti-Cuti Panjang Malaysia 2016

Untuk tahun 2016, tak banyak cuti tersepit seperti tahun 2015. Kebanyakan cuti adalah 3 hari dan yang paling panjang pun Tahun Baru Cina pada Febuari dan Cuti Hari Raya Aidilfitri pada July.

So kepada sesiapa yang nak plan buat kenduri kahwin ke majlis tunang ke, tips nak bagi orang ramai datang ialah, pastikan cuti 3 hari dan lepas dapat gaji. So cuti Hari Buruh dan Hari Krismas tu dah cantikla tu kalau nak buat kenduri. Eh Eh macam aku plak yang nak buat kenduri. 

Apa pun yang penting, selain pemilihan tarikh yang sesuai, fulus kena cukup jugak. Tambah lagi dalam keadaan ekonomi yang semakin tenat ni. Nak pergi bercuti pun kena fikir dua tiga kali. 

Tapi kalau nak berjalan tapi masih buat duit online, jom baca cara buat duit online dengan website game.


JAN
Tahun Baru 2016
JUMAATSABTUAHAD
123
JAN
Thaipusam
SABTUAHADISNIN
232425
FEB
Tahun Baru Cina
SABTUAHADISNINSELASA
6789
MAY
Hari Buruh
SABTUAHADISNIN
3012
JULY
Hari Raya Puasa*
RABUKHAMISJUMAATSABTU AHAD
67910
SEPT
Hari Raya Haji*
SABTUAHADISNIN
101112
SEPT
Hari Malaysia
JUMAATSABTUAHAD
161718
OCT
Awal Muharram
SABTUAHADISNIN
123
DEC
Maulidur Rasul
SABTUAHADISNIN
101112
DEC
Hari Krismas
SABTUAHADISNIN
242526

* tertakluk kepada perubahan
Mohon Cuti



Dapatkan update terkini dari saya terus ke email anda:

4 Responses to "Jadual Cuti Kakitangan Kerajaan 2016"

  1. banyaknya cuti umum untuk Malaysia..kita lebih suka cuti dari bekerja

    Jumpa lagi dan salam singgah dari penulis blog Hero Borneo

    BalasPadam
  2. Itula bang. Cuti penting juga untuk release stress.

    BalasPadam
  3. Cuti hari raya paling win la tahun ni, boleh balik kampung cuti lama

    BalasPadam

Sila komen jangan malu-malu. Saya sedia mendengar